Doorgaan naar hoofdcontent

Wat kies jij?

Wat kies jij?

Nou het liefst elke dag precies hetzelfde....

Op de dag dat wij weer naar de stembus mogen werd ik getriggerd door deze vraag.
Ik was namelijk op hetzelfde moment bezig met Teun, die de minuten af zat te tellen tot de droger klaar was en hij zijn favoriete (rode jogging) broek weer aan kon.

Doordat Teun meer gaat praten, wat natuurlijk echt super fijn is, kan hij ook steeds beter aangeven wat hij wil. Dat is dus heel vaak hetzelfde. De boterham met kaas, zijn banaan en bord macaroni maken al heel lang deel uit van ons dagelijks leven. Nu is daar dus ook de rode broek, al was het vorige maand nog een blauwe, bijgekomen. De herhaling biedt veiligheid en de voorkeur voor kleding heeft vast te maken met hoe het zit (een spijkerbroek is nooit favoriet geweest). 

Gesproken taal en contact stimuleren, door het gevraagde te geven, is iets wat we geleerd hebben met PRT en wat ons enorm ver heeft gebracht het afgelopen jaar. Nu de volgende uitdaging, die de valkuil is in dit proces, hoe om te gaan met de extreem sterke wensen. 
Dat Teun zelf bepaalt wat hij aantrekt, en vooral dat dit dan niet altijd helemaal bij elkaar past in mijn ogen, is voor nu prima. Hij kleedt zichzelf aan en kan duidelijk maken wat hij wil. Precies waar we aan gewerkt hebben. Maar er is paniek als hij zijn rode broek niet aankan en kan hier echt in blijven hangen. Moeilijk om zijn frustratie te zien en te bepalen hoever we hierin meegaan. Laat ik hem met een vieze broek naar school gaan? Ga ik de wasmachine een extra keer aanzetten voor die broek? Accepteer ik het dat hij boos wordt als hij de broek echt niet aankan? 
Als hij dan al 10 minuten letterlijk aan mij hangt, omdat de wasmachine aanstaat en dat dus zo'n moment is dat het echt niet kan, denk en verzucht ik wel eens; doe niet zo autistisch....

De zin 'pic your battles' staat bij mij hoog in het vaandel. Ook in de opvoeding van Lucy. En dat gaat niet over je kinderen altijd maar hun zin geven. 
Bij Teun is het kiezen alleen soms wat moeilijker. Want wat is nou precies het autisme en waar is hij gewoon een drammerige/ondeugende kleuter? De broek is natuurlijk maar een voorbeeld, maar zo zijn er door de dag heen steeds meer van zulke kruispunten. Dan moeten we kiezen hoe we het aanpakken en hoever we meebewegen. Gelukkig staan we hierin als ouders op één lijn en vullen we elkaar enorm goed aan. Op sommige gebieden heeft de één meer geduld en op momenten dat er iemand vastloopt staat de ander vaak klaar om het over te nemen. 

Zo ook bij het naar bed gaan, wat de ene avond een stuk uitdagender is dan de ander. Ook afhankelijk van onze eigen gemoedstoestand natuurlijk. Gelukkig is daar Teun zijn boekenkast, zeer overzichtelijk. Kikker of Boer Boris. 100x hetzelfde verhaal horen is fijn. En voor mij heel fijn dat ik de verhaaltjes heerlijk op kan dreunen als een soort hypnotiserend mantra. Zo hebben die vaste keuzes ook echt voordelen. 

 * Denkt aan een format voor een nieuwe serie, net als in de Good Doctor, iemand met ASS in de landelijke politiek...*

* The Good Doctor is hierbij nog even een gratis kijktip!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Teun translate... please!!

Alweer ruim een jaar geleden dat ik voor het laatst hier een blogpost plaatste. Ondertussen is Teun te volgen via facebook, instagram en tegenwoordig ook tiktok. Waar ik eigenlijk alleen maar lieve reacties krijg op wat ik plaats. Fijn om te kunnen delen, gedeelde smart is halve smart zeggen ze weleens. Maar vandaag kwam weer keihard de realiteit dat wij het toch echt zelf moeten doen met Teun. Na jaren zelf aanklooien, vatte ik een paar weken geleden de moed om weer eens echt om hulp te vragen. Om weer een hulpverleningstraject in te gaat. Wetende dat dit veel van ons vraagt. Maar na meer dan 5 jaar elke avond macaroni koken/opwarmen is er nu een punt gekomen waarop ik dat helemaal zat ben. Teuns eten stond altijd ergens onderop het priorieteiten lijstje. Er waren altijd dingen belangrijker dan dat. En het leven overkwam ons in al z'n facetten de afgelopen jaren, waardoor wij meer aan het overleven waren en eten een bijzaak was. Tot ik mezelf op google 'arfid, behandeling, re

Autididact en Brammetje Baas

Als ik de afgelopen 10 jaar iets van Teun geleerd heb is het wel dat dingen leert op ZIJN moment. Dat het leven niet maakbaar is en alles een tijd heeft. Heb je de film Brammetje Baas weleens gezien? Jaren geleden toen ik net begon als logopedist kreeg ik aan het einde van een behandeltraject van ouders een bioscoopbon kado met als tip om Brammetje Baas te gaan kijken. Zij herkenden hun zoon er ontzettend in. Ik had zelf toen geen kinderen en ben de film toen ook nog niet gaan kijken. Jaren later kwam hij voorbij en de woorden van deze ouders was toch blijven hangen in mijn hoofd. Ik keek de film en er werd zoveel duidelijk voor mij. Hij geeft heel goed weer hoe Bram zijn gedachtegang werkt en dat deze vaak anders is dan die van zijn meester in groep 3 of van zijn ouders. Bij veel kinderen (met autisme/adhd/hb) heeft forceren een averechts effect. 'Moeten' geeft mega veel weerstand (bij sommige volwassenen trouwens ook). Of de dingen die je aan wilt leren lijken simpelweg

Stop maar met vechten mama, het is goed.

Ik ging een weekend weg met vriendinnen uit de kerk. Wat heerlijk dat dat nu zo makkelijk kan. Ik merk dat ik steeds minder hoef voor te bereiden of te plannen. Gewoon mn koffer kan pakken en kan vertrekken, wat een rijkdom. We hadden nauwelijks tot geen planning, maar als we bij elkaar zijn (één keer in de drie weeken een maandagavond) gebeuren er altijd mooie dingen en komen we altijd tot mooie gesprekken. Zo ook dit weekend. Wat er bij mij naar boven kwam was een gevoel van uitputting, niet lichamelijk maar geestelijk. Moe van het vechten voor mijn kinderen. Ik besef mij nu dat ik om de verkeerde dingen aan het vechten was. Om bijvoorbeeld te bewijzen dat er qua schoolniveau echt wel meer in mijn kinderen zit dan er door toetsen of leerkrachten wordt gezien. Telkens maar het willen bewijzen en telkens weer de teleurstelling als het er bij een toets niet uitkomt. Dit gaat trouwens verder dan alleen Teun, want ook bij Lucy (die het afgelopen jaar de diagnose ADHD heeft gekregen) w