Doorgaan naar hoofdcontent

Kleine stap, groot geluk.





Man wat kan een mens moe worden van emoties!
Emoties om onze kleine man, waar ik het ene moment hoopvol ben, zakt de moed me het andere moment in de schoenen.
Begin april was ik voor het eerst de woensdagmiddag thuis. Een middag die begon in tranen zowel voor Teun als voor mij. Het normale ritme wat werd doorbroken was voor hem de rede om te huilen en voor mij de confrontatie hiermee. Ik dacht dat hij ondanks alle signalen nog wel heel flexibel was.
Een weekschema leek een goede volgende stap..

Waar voor de één een kalender of weekschema een tweede natuur is, is het voor mij echt een opgave.
Sinds de middelbare school heb ik geen agenda meer, behalve die op mijn werk. 
Alles zit in mijn hoofd en de keren dat ik een afspraak ben vergeten zijn op één hand te tellen. Ditzelfde geldt voor Lucy. Ze kende al snel de dagen van de week en als ik haar op zondag vertel hoe de week er uit gaat zien herinnert zij mij eraan hoeveel dagen nog tot ze weer naar zwemles moet (oid).

Volgende week gaan we op vakantie, ik ben heel benieuwd hoe dit zal gaan. Langzaam proberen we Teun voor te bereiden door erover te praten en een aftelkalender met plaatjes te laten zien. Wie weet wordt ik nog eens een gestructureerde moeder ;-)

Dan nog even terug naar die emoties. Iets wat mij de afgelopen weken bezig heeft gehouden.
Naast dat ik ongestructureerd ben, ben ik ook zeer optimistisch. Mijn beker is maar zelden half leeg en van hele kleine dingen wordt ik heel blij.
Toch??
Toen ik het programma Sophie in de mentale kreukels zat te kijken sloeg het in als een bom. In deze (maakbare) wereld lijkt er soms geen plek te zijn voor verdriet of andere 'negatieve' emoties. Alles moet maar mooi en goed en geweldig zijn. En ik doe daar keihard aan mee. Big smile op de foto, kijk eens hoe leuk wij het hebben.
Een psychiater gaf in dit programma aan hoe gezond het is om de pijnpunten er te laten zijn en hier heel bewust bij stil te staan, waarbij het er niet om gaat dat je een oplossing gaat zoeken, want die is er simpelweg soms niet.

Ook in ons geval is er niet een oplossing. Teun is wie hij is en daar kan ik soms enorm om huilen en dat mag. Dit verdriet mag er zijn en daarbij ook de kwetsbaarheid die dit met zich meebrengt.

Waar ik deze week een mix vond van verdriet en blijdschap in één is het besef dat wij van elk klein stapje vooruit wat Teun maakt intens genieten. Waar ik bij andere kinderen om mij heen zie hoe snel de ontwikkeling verloopt is Teun soms nog gewoon een heel klein mannetje en waar dat heel verdrietig is, is dat tegelijk ook heel fijn.

Reacties

  1. Lieve Jil, wat is dit herkenbaar! Wat goed dat je dit verwoordt. Liefs E

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Teun translate... please!!

Alweer ruim een jaar geleden dat ik voor het laatst hier een blogpost plaatste. Ondertussen is Teun te volgen via facebook, instagram en tegenwoordig ook tiktok. Waar ik eigenlijk alleen maar lieve reacties krijg op wat ik plaats. Fijn om te kunnen delen, gedeelde smart is halve smart zeggen ze weleens. Maar vandaag kwam weer keihard de realiteit dat wij het toch echt zelf moeten doen met Teun. Na jaren zelf aanklooien, vatte ik een paar weken geleden de moed om weer eens echt om hulp te vragen. Om weer een hulpverleningstraject in te gaat. Wetende dat dit veel van ons vraagt. Maar na meer dan 5 jaar elke avond macaroni koken/opwarmen is er nu een punt gekomen waarop ik dat helemaal zat ben. Teuns eten stond altijd ergens onderop het priorieteiten lijstje. Er waren altijd dingen belangrijker dan dat. En het leven overkwam ons in al z'n facetten de afgelopen jaren, waardoor wij meer aan het overleven waren en eten een bijzaak was. Tot ik mezelf op google 'arfid, behandeling, re

Stop maar met vechten mama, het is goed.

Ik ging een weekend weg met vriendinnen uit de kerk. Wat heerlijk dat dat nu zo makkelijk kan. Ik merk dat ik steeds minder hoef voor te bereiden of te plannen. Gewoon mn koffer kan pakken en kan vertrekken, wat een rijkdom. We hadden nauwelijks tot geen planning, maar als we bij elkaar zijn (één keer in de drie weeken een maandagavond) gebeuren er altijd mooie dingen en komen we altijd tot mooie gesprekken. Zo ook dit weekend. Wat er bij mij naar boven kwam was een gevoel van uitputting, niet lichamelijk maar geestelijk. Moe van het vechten voor mijn kinderen. Ik besef mij nu dat ik om de verkeerde dingen aan het vechten was. Om bijvoorbeeld te bewijzen dat er qua schoolniveau echt wel meer in mijn kinderen zit dan er door toetsen of leerkrachten wordt gezien. Telkens maar het willen bewijzen en telkens weer de teleurstelling als het er bij een toets niet uitkomt. Dit gaat trouwens verder dan alleen Teun, want ook bij Lucy (die het afgelopen jaar de diagnose ADHD heeft gekregen) w

Autididact en Brammetje Baas

Als ik de afgelopen 10 jaar iets van Teun geleerd heb is het wel dat dingen leert op ZIJN moment. Dat het leven niet maakbaar is en alles een tijd heeft. Heb je de film Brammetje Baas weleens gezien? Jaren geleden toen ik net begon als logopedist kreeg ik aan het einde van een behandeltraject van ouders een bioscoopbon kado met als tip om Brammetje Baas te gaan kijken. Zij herkenden hun zoon er ontzettend in. Ik had zelf toen geen kinderen en ben de film toen ook nog niet gaan kijken. Jaren later kwam hij voorbij en de woorden van deze ouders was toch blijven hangen in mijn hoofd. Ik keek de film en er werd zoveel duidelijk voor mij. Hij geeft heel goed weer hoe Bram zijn gedachtegang werkt en dat deze vaak anders is dan die van zijn meester in groep 3 of van zijn ouders. Bij veel kinderen (met autisme/adhd/hb) heeft forceren een averechts effect. 'Moeten' geeft mega veel weerstand (bij sommige volwassenen trouwens ook). Of de dingen die je aan wilt leren lijken simpelweg